top of page

Terugblik op mijn stage

Inhoud

  • Ontwikkeling van competenties.

  • Zelfevaluatie verloop stage.

  • Conclusie en vervolg.

Ontwikkeling van competenties

2630097.png

Professionaliseren

​

Ik wil altijd al graag nieuwe dingen leren, omdat ik UX/UI design zo leuk vind interesseer ik mij hier ook erg in en wil ik alles te weten komen. Ik ben altijd al goed geweest in het maken van ontwerpkeuzes en het reflecteren op bijvoorbeeld onderzoeken. Op school hoorde ik soms dat ik tussendoor meer om feedback moest vragen. Dit wil ik tijdens mijn stage gaan doen. Ook wil ik leren hoe het is om ergens te werken als UX-UI designer. 

​

Tijdens mijn stage heb ik geleerd om tussentijds meer te delen van mijn proces, met mijn collega’ en vaker feedback gevraagd op mijn ontwerpen. Ook heb ik meerdere oplossingen/concepten bedacht voor het verbeteren van de sociale veiligheid op de werkvloer. Door veranderingen binnen het project heb ik leren schakelen en concept ideeën bij moeten scherpen. Al mijn vragen over het vak heb ik laten beantwoorden door Mathijs. Ik ben te weten gekomen dat ik het leuk vind om aan een sociaal project te werken. Mede door het interviewen van de doelgroep en mij in te leven in hen. 

 

Op school heb ik geleerd hoe ik mijn ontwerpen/onderzoeken kan presenteren. Tijdens de meetings met collega’s heb ik doormiddel van infographics en visuele presentaties mijn werk ondersteund. Hier waren Rene, Mathijs en Erwin erg positief over. Zelf merkte ik dat ik het leuk vond om mijn ontwerpen en onderzoeken te presenteren.

1491198.png

Empahtie

​

In mijn schoolprojecten heb ik wel vaker contact gehad met de doelgroep en mijn ontwerpen bij hen getest. De ervaring met de verschillende testmethodes neem ik mee in mijn stage.

​

Tijdens mijn project heb ik veel contact gehad met de doelgroep en stakeholders. Namelijk de managers Rob Konings (manager Bufab Floss), Jan Bazelmans (manager Brainport Assembly) en werknemers, Ton Bennenbroek, Tobias Boekholt, Bart Somers, Jeffery Schuurman en Jeroen Verstappen. Ik hun mogen interviewen en mijn concepten/ontwerpen bij hen mogen testen. Alle resultaten hiervan heb ik teruggekoppeld doormiddel van uitkomsten verslagen. Hiervoor heb ik verschillend methodes toegepast, namelijk: a/b/c testing en usability testing. Ik heb geleerd om mijn testpersonen op hun gemak te stellen en de onderhuidse problemen/meningen die zij hebben boven te halen. 

free-search-icon-3076-thumb.png

Onderzoeken​

​

In mijn schoolprojecten heb ik regelmatig onderzoeken gedaan. Vaak waren deze kortdurig en kon ik mij niet volledig inleven in het onderwerp. Dit zou ik graag tijdens mijn stage wel willen gaan doen. Ook wil ik beter leren onderzoeken en documenteren.

​

Mijn project ben ik begonnen met een groot literatuuronderzoek naar onderwerpen als hoe kan je leerlingen motiveren, het belonen van mensen, sociale veiligheid thema’s, taalniveau van MBO-werknemers en de technische bedrijven. Ik heb ook aangegeven op mijn stage dat ik graag de doelgroep wilden interviewen. Dit heb ik gedaan bij Bufab Floss en Brainport Assembly. Hier heb ik de volgende managers en werknemers geïnterviewd: Jan Bazelmans, Rob Konings, Ton Bennenbroek, Tobias Boekholt, Bart Somers, Jeffery Schuurman en Jeroen Verstappen. Naast interviews heb ik A/B/C testen gedaan en een usability test uitgevoerd. De testresultaten heb ik opgeschreven in een verslag en ik hen videobeelden en foto’s gemaakt van de testen. Daarna heb ik alle informatie omgezet in statmentcards en korte samenvattingen. Ik heb hierbij geleerd om te kijken wie je voor je hebt en wat je wilt testen om je prototype te optimaliseren. 

650143.png

Verbeelden en uitwerken​

​

Ik heb het design gedeelte van een project altijd al heel erg leuk gevonden. Door mijn ervaring met visueel ontwerpen, gaat dit mij makkelijker af. Ik hoop tijdens mijn stage een mooi en origineel prototype te maken, dat goed aansluit bij de wensen van de doelgroep.

​

Ik ben begonnen met het makkelijk van een

Lo-fi prototype waar ik heb gelet op de inhoud van de opdrachten en de vorm van uitleggen. Hiervan heb ik een A/B/C versies gemaakt. De ene versie was tekstueel en de ander meer visueel. De visuele versie werd gekozen door de doelgroep en deze heb ik vervolgens met extra feedback van Rene/Mathijs omgezet in een Mid-fi prototype. Waarin ik meer heb gelet op de lay-out van de app en de user-flow. De volgende stap was het op doen van inspiratie op Dribble en Pinterest. Vanuit hier heb ik 3 visuals gemaakt en moodboards. De groene visual werd als beste beoordeeld door de doelgroep en Rene/Mathijs. Hierop ben ik met de hulp van Erwin variaties op gaan maken. Met de uiteindelijke stijl heb ik een Hi-fi prototype gemaakt. Deze heb ik gefinetuned met Mathijs, met het oog op de motivatie en het belonen van de doelgroep in de app.

182472.png

Samenwerken

​

Voorafgaand aan mijn stage heb ik al veel samengewerkt met medestudenten. Normaal gesproken neem ik vaak de leidinggevende rol op mij in een team, nu zal dit natuurlijk anders zijn. Ik ben erg benieuwd hoe het is om in een echt bedrijfsteam samen te werken. 

​

Aan het begin van de stage liet ik pas mijn ontwerp zien als ik deze af had. Na een paar weken begon ik steeds meer tussentijds mijn ontwerpen te delen met Mathijs en Rene. Op al mijn gemaakte producten vroeg ik veel feedback, waardoor ik verschillende versies en vertalingen heb gemaakt op mijn producten. Ik heb geleerd om te brainstormen met Mathijs en Rene. Ook heb ik mogen samenwerken met Erwin (headdesign), dit was leerzaam, omdat hij heel anders tegen ontwerpen aankeek. Zo heb ik geleerd om meerdere designs te maken en deze te evalueren. Daarnaast heb ik leren communiceren met developers, om mijn ontwerp uiteindelijk ook werkend (gecodeerd) te krijgen.

861933-200.png

Inrichten ontwerpproces

​

Op school heb ik regelmatig een ontwerpproces ingericht doormiddel van een planning en plan van aanpak. Waarin ik de huidige en gewenste situatie schetsten. Waarnaar ik richtlijnen opstelde om tot een matchend prototype uit te komen.

​

Allereerst ben ik begonnen met het inlezen van de bestaande onderzoeken van Organiq, over het onderwerp sociale veiligheid. Ik heb geconstateerd dat MBO-werknemers momenteel niet begrepen wat sociale veiligheid precies inhoudt en ik wil zorgen dat zij wel een sociaal veilige werkplek krijgen. In het proces heb ik verschillende methodes gebruikt, zoals interviews om tot nieuwe inzichten te komen. Maar ook het gebruiken van visuele presentatie wijze’s, doormiddel van bijvoorbeeld infographics. Vervolgens heb ik ontwerprichtlijnen opgesteld om tot een passend Hi-fi prototype te komen. 

21430-200.png

Ideevormen​

​

Tijdens oude projecten heb ik met mijn teams verschillende concepting methodes toegepast. Daarnaast heb ik in het IAD-lab geleerd, welke manieren er zijn om concepten te bedenken.

Ik kijk er naar uit om samen met mijn stagebegeleider ideeën te bedenken.

​

Voor mijn project heb ik eerst met de methode, Affinity mapping alle informatie uit mijn onderzoek gegroepeerd, vervolgens heb ik doormiddel van een idea wall, crazy 8 schetsen en mindmapping verschillende concepten bedacht. Daarna heb ik samen met Rene en Mathijs samengezeten om mijn ideeën door te spreken en verder te brainstormen over nieuwe concept ideeën. Uiteindelijk heb ik van alle gekozen concept elementen 3 concepten gemaakt en deze vertaald in conceptposters.  

Icons8-Ios7-Science-Test-Tube.png

Evalueren van ontwerpresultaten​

​

Tijdens mijn schooltijd heb ik vaker testresultaat verslagen geschreven, in projecten die ik zelf heb geleid. Hier heb ik nooit concrete feedback op gekregen. Dus ik wil graag leren op welke manier ik het beste kan reflecteren op testresultaten en deze op een juiste manier kan documenteren.

​

Allereerst ben ik zelf begonnen met het schrijven, van korte uitkomsten verslagen uit de interviews en concept/Lo-fi prototype schetsen. Toen ik hier feedback op vroeg kreeg ik een gestructureerd lay-out document van Organiq, die ik voortaan kon gebruiken voor mijn verslagen. Op het moment dat ik een betere visie had op hoe ik een verslag kon maken, heb ik dit toegepast voor het uitkomsten verslag, van de Usability test. Naar alle feedback van de doelgroep en collega’s heb ik de prototypes steeds aangepast. 

Zelfevaluatie verloop stage en conclusie

Tijdens mijn stage heb ik heel veel mogen leren en meemaken. Als ik terugkijk naar het begin van mijn stage, had ik super veel zin om stage te gaan lopen, als UX/UI-design stagiaire. Alle technieken en methodes die ik op school heb geleerd kon ik eindelijk in praktijk gaan brengen. De eerste paar weken moest ik wennen aan de lange kantoordagen. Zo veel nieuwe indrukken en mensen. Ik wilde mijn collega’s graag leren kennen, dus praatte met iedereen tijdens de lunch. Al snel begon ik mij thuis te voelen bij mijn stagebedrijf. Ik hield het proces van mijn project, stap voor stap bij en woonde vele meetings bij. In de meetings heb ik mijn producten gepresenteerd, goede feedback gekregen en samen gespard over de concepten/ontwerpen. Ook heb ik de doelgroep mogen interviewen en mijn gemaakte prototypes bij hen mogen testen. Dit vond ik superleuk om te kunnen doen. In de prototypes zat een zichtbare voortgang en voor het Hi-fi prototype heb ik een bijpassende vormgeving bedacht. 

Mijn stageperiode liep anders dan ik had verwacht door mijn plotselinge darm (virus). Maar hierdoor ben ik flexibeler geworden en heb ik een goede band opgebouwd met mijn collega’s. Ik vond het een superleuke stage waar ik veel heb mogen leren en doen. Ook weet ik nu dat ik kan bevestigen dat wat ik vooraf had gezegd (dat het concept en design gedeelte mij het meest aansprak) waar is. Het bedenken van concepten en het maken van designs/prototypes is het gene dat ik het liefste doe. Daarnaast heb ik ontdek dat ik energie krijg van het interviewen/testen van/met de doelgroep. Wellicht kan ik hier een combinatie in vinden als ik een echte afgestudeerde UX/UI designer ben.

Mijn stagejourney

Stagejourney.jpg

Figuur 40: mijn stagejourney.

Bronnen en bijlagen

  • Bekijk hier de uitvergrootte versie van mijn stage journey.

Portfolio van Kim Kwakernaat

1007879

Communicatie & Multimedia student

aan de Hogeschool van Rotterdam

locatie Wijnhaven.

x

Organiq

Oostplein Rotterdam

Pagina's

About me

Portfolio en competenties

Vind hier alle bronnen en bijlagen

Mijn stagebedrijf

Mijn stagedoelen

2022 by Kim Kwakernaat 1007879

bottom of page